• Accountants en bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging plannen en voorbereiden

Het is nooit te vroeg om na te denken over bedrijfsopvolging. Een goed plan kan de overgang soepel laten verlopen en zorgen voor continuïteit in het bedrijf. Bij bedrijfsopvolging is het belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen, zoals de wensen van de huidige eigenaar, de financiële situatie van het bedrijf en de vaardigheden van de opvolger.

Bedrijfsopvolging plannen en voorbereiden

Voordat u begint met plannen, is het belangrijk om te bepalen wie de beste persoon is om het bedrijf over te nemen. Dit kan een familielid zijn, maar het kan ook een externe kandidaat zijn. Het is belangrijk om te kijken naar de vaardigheden van de potentiële opvolger, evenals hun toewijding aan het bedrijf en hun vermogen om de visie van het bedrijf voort te zetten.

Een ander belangrijk aspect van het planningsproces is het opstellen van een overdrachtsplan. Dit plan moet onder meer aangeven hoe de overdracht zal plaatsvinden, wanneer deze zal plaatsvinden en welke rol de huidige eigenaar zal spelen in de toekomstige werking van het bedrijf.

 • Belangrijke stappen bij het plannen van bedrijfsopvolging:
 • Bepalen van de beste persoon om het bedrijf over te nemen
 • Opstellen van een overdrachtsplan
 • Voorbereiden van de opvolger op zijn of haar nieuwe rol

De rol van accountants bij bedrijfsoverdracht

Accountants kunnen een waardevolle rol spelen bij de bedrijfsopvolging. Ze kunnen helpen bij het opstellen van financiële rapporten en prognoses om de financiële situatie van het bedrijf te beoordelen. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij het opstellen van de overdrachtsdocumenten en bij het opstellen van een strategie om de belastingen te minimaliseren.

Accountants kunnen ook helpen bij het bepalen van de waarde van het bedrijf en het onderhandelen over de overnameprijs. Daarnaast kunnen ze helpen bij het bepalen van de financiële haalbaarheid van de overdracht en bij het vaststellen van de beste manier om de overdracht te financieren.

Tot slot kunnen accountants ook helpen bij het opstellen van een plan voor de toekomstige financiële en fiscale situatie van het bedrijf. Dit omvat bijvoorbeeld het opzetten van nieuwe belastingstructuren en het minimaliseren van fiscale risico's.

 • De rol van accountants bij bedrijfsoverdracht omvat:
 • Opstellen van financiële rapporten en prognoses
 • Hulp bij opstellen van overdrachtsdocumenten
 • Onderhandelen over overnameprijs
 • Begeleiden van financiële haalbaarheid

Financiële en fiscale aspecten van bedrijfsopvolging

Bij bedrijfsopvolging zijn er verschillende financiële en fiscale aspecten om rekening mee te houden. Ten eerste moet er gekeken worden naar de financiële haalbaarheid van de overdracht. Dit omvat het bepalen van de waarde van het bedrijf en het bepalen van de overnameprijs.

Daarnaast moeten er fiscale overwegingen worden gemaakt. Zo kan het bijvoorbeeld gunstiger zijn om de overdracht in fases te laten plaatsvinden, om zo de fiscale lasten te minimaliseren. Ook kan het van belang zijn om de overdracht van het bedrijf te plannen in overeenstemming met de actuele belastingwetgeving.

Verder kunnen er bij bedrijfsopvolging verschillende financiële constructies worden gebruikt, zoals de verkoop van aandelen of de verkoop van het bedrijfsmiddel. Het is belangrijk om te bepalen welke constructie het meest geschikt is, zowel vanuit financieel als fiscaal oogpunt.

 • Belangrijke financiële en fiscale aspecten bij bedrijfsopvolging zijn:
 • Financiële haalbaarheid van de overdracht
 • Fiscale overwegingen
 • Gebruik van verschillende financiële constructies

Juridische zaken bij bedrijfsopvolging

Belangrijke financiële en fiscale aspecten bij bedrijfsopvolging

Bij bedrijfsopvolging zijn er ook verschillende juridische aspecten om rekening mee te houden. Ten eerste moet er gekeken worden naar de eigendomsstructuur van het bedrijf en hoe deze kan worden aangepast om de overdracht te vergemakkelijken. Zo kan bijvoorbeeld de oprichting van een holdingmaatschappij de overdracht vergemakkelijken.

Daarnaast moet er worden gekeken naar de overdrachtsdocumenten. Het is belangrijk dat deze documenten correct worden opgesteld, om onnodige risico's te vermijden. Zo moeten de documenten bijvoorbeeld duidelijk de rechten en plichten van de betrokken partijen beschrijven.

Verder kan het nuttig zijn om de overdracht te structureren via een koopovereenkomst. Hierin worden alle voorwaarden van de overdracht vastgelegd, waaronder bijvoorbeeld de overnameprijs, de betalingsvoorwaarden en eventuele garanties die de verkoper verstrekt.

 • Belangrijke juridische zaken bij bedrijfsopvolging:
 • Eigendomsstructuur van het bedrijf
 • Correct opstellen van overdrachtsdocumenten
 • Structurering van de overdracht via een koopovereenkomst

Familiebedrijven en generatiewisselingen

Bedrijfsopvolging is vaak een bijzondere uitdaging voor familiebedrijven. Bij familiebedrijven spelen niet alleen financiële,fiscale en juridische aspecten een rol, maar ook emotionele en persoonlijke overwegingen. Bij een generatiewisseling in een familiebedrijf moeten vaak ook familierelaties, reputaties en tradities worden overwogen.

Het is daarom van belang dat de opvolger niet alleen de juiste vaardigheden heeft, maar ook past bij de cultuur en de visie van het bedrijf. Een goede communicatie tussen de huidige eigenaar en de opvolger is van cruciaal belang om een soepele overgang te waarborgen.

Een ander belangrijk aspect bij familiebedrijven is de overdracht van aandelen. Vaak worden de aandelen van het bedrijf binnen de familie overgedragen. Het is daarbij belangrijk om de rechten van de verschillende aandeelhouders te waarborgen en om conflicten binnen de familie te voorkomen.

 • Belangrijke overwegingen bij bedrijfsopvolging in een familiebedrijf:
 • Emotionele en persoonlijke overwegingen
 • Reputatie en tradities van het bedrijf
 • Overdracht van aandelen binnen de familie

Conclusie

Bedrijfsopvolging is een belangrijk proces dat veel planning en voorbereiding vereist. Het is belangrijk om de financiële, fiscale en juridische aspecten in overweging te nemen en om een goed plan op te stellen. Accountants kunnen hierbij een waardevolle rol spelen. Bij familiebedrijven spelen ook emotionele en persoonlijke overwegingen een rol. Een goede communicatie tussen de huidige eigenaar en de opvolger is daarbij van cruciaal belang.

Door deze aspecten in overweging te nemen, kan bedrijfsopvolging soepel verlopen en kan de continuïteit van het bedrijf worden gewaarborgd.

Referenties

1. Deloitte (2021). Bedrijfsopvolging: Overdracht en waardecreatie. Geraadpleegd op 9 mei 2023, van https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/growth/articles/bedrijfsopvolging-overdracht-en-waardecreatie.html

2. KPMG (2021). Bedrijfsopvolging. Geraadpleegd op 9 mei 2023, van https://home.kpmg/nl/nl/home/themas/bedrijfsoverdracht.html

3. PwC (2021). Bedrijfsopvolging. Geraadpleegd op 9 mei 2023, van https://www.pwc.nl/nl/dienstverlening/bedrijfsopvolging.html

4. Rabobank (2021). Bedrijfsopvolging: 6 stappen naar een succesvolle overdracht. Geraadpleegd op 9 mei 2023, van https://www.rabobank.nl/bedrijven/ondernemen/bedrijfsoverdracht/

Wilt u gratis accountantoffertes ontvangen?

Vergelijk offertes en bespaar 40% op uw accountant.

Ja - stuur mij gratis en vrijblijvend offertesJa graagNee bedankt!