• De essentiële gids voor het kiezen van een accountant

De essentiële gids voor het kiezen van een accountant

Het kiezen van de juiste accountant voor uw bedrijf is een belangrijke beslissing die de financiële gezondheid en het succes van uw onderneming kan beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een accountant, inclusief de redenen om er een in te schakelen, de verschillende soorten accountants, hoe u de juiste accountant voor uw bedrijf kunt vinden, de kosten, wat u kunt verwachten van een goede accountant en veelgemaakte fouten bij het kiezen van een accountant.

Waarom een accountant inschakelen?

Er zijn verschillende redenen waarom u een accountant zou moeten inschakelen voor uw bedrijf. Enkele van de belangrijkste redenen zijn:

 • Financieel advies: Accountants zijn experts op het gebied van financiën en kunnen u waardevolle inzichten en adviezen geven over de financiële aspecten van uw bedrijf.
 • Boekhouding: Accountants kunnen u helpen bij het opzetten en onderhouden van een efficiënt boekhoudsysteem, het verwerken van transacties en het opstellen van financiële rapporten.
 • Belastingaangifte: Accountants zijn goed op de hoogte van de belastingwetgeving en kunnen u helpen bij het indienen van uw belastingaangifte en het minimaliseren van uw belastingverplichtingen.
 • Financiële planning: Accountants kunnen u helpen bij het opstellen van een financieel plan, het opstellen van budgetten en het beheren van uw cashflow.
 • Bedrijfsadvies: Accountants kunnen u adviseren over het starten of uitbreiden van uw bedrijf, het structureren van uw onderneming en het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen.

Door een accountant in te schakelen, kunt u profiteren van hun expertise en ervaring om uw bedrijf financieel gezond en succesvol te houden.

De verschillende soorten accountants

Er zijn verschillende soorten accountants met uiteenlopende specialisaties en diensten. Enkele van de meest voorkomende soorten accountants zijn:

 1. Algemene accountants: Deze accountants bieden een breed scala aan diensten, zoals boekhouding, belastingaangifte en financieel advies.
 2. Belastingadviseurs: Deze accountants zijn gespecialiseerd in belastingzaken en kunnen u helpen bij het indienen van uw belastingaangifte en het minimaliseren van uw belastingverplichtingen.
 3. Boekhouders: Boekhouders zijn gespecialiseerd in het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf, het verwerken van transacties en het opstellen van financiële rapporten.
 4. Forensische accountants: Deze accountants zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van financiële fraude en onregelmatigheden, en kunnen u helpen bij het opsporen en voorkomen van financiële risico's.
 5. Controlerende accountants: Controlerende accountants zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van financiële audits om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de financiële informatie van een bedrijf te waarborgen.
 6. Bedrijfsadviseurs: Deze accountants bieden strategisch en operationeel advies om bedrijven te helpen groeien en hun doelen te bereiken.

Bij het kiezen van een accountant is het belangrijk om te bepalen welk type accountant het beste past bij de behoeften van uw bedrijf.

 

Accountant kiezen voor uw bedrijf

Hoe de juiste accountant voor uw bedrijf te vinden

Om de juiste accountant voor uw bedrijf te vinden, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal uw behoeften: Maak een lijst van de diensten die u nodig heeft van een accountant, zoals boekhouding, belastingaangifte, financiële planning of bedrijfsadvies.
 2. Verzamel aanbevelingen: Vraag vrienden, familie, collega's of andere ondernemers om aanbevelingen voor accountants die zij hebben gebruikt en vertrouwen.
 3. Onderzoek potentiële accountants: Bezoek de websites van accountants en lees online beoordelingen om meer te weten te komen over hun diensten, specialisaties, ervaring en reputatie.
 4. Neem contact op met accountants: Bel of e-mail potentiële accountants om meer informatie te krijgen over hun diensten, tarieven en beschikbaarheid.
 5. Plan een ontmoeting: Plan een face-to-face of online ontmoeting met potentiële accountants om uw behoeften en verwachtingen te bespreken en te bepalen of zij de juiste match zijn voor uw bedrijf.
 6. Controleer referenties en kwalificaties: Vraag potentiële accountants om referenties van eerdere klanten en controleer hun professionele kwalificaties en lidmaatschappen van beroepsorganisaties.

Door deze stappen te volgen, kunt u een accountant vinden die past bij de behoeften en doelen van uw bedrijf.

De kosten van een accountant

De kosten van een accountant kunnen variëren afhankelijk van hun ervaring, specialisaties en diensten. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een accountant zijn:

 • Uurtarief: Sommige accountants werken op basis van een uurtarief, wat kan variëren afhankelijk van hun ervaring en expertise.
 • Vaste prijs: Andere accountants bieden diensten aan tegen een vaste prijs, wat u meer zekerheid kan geven over de totale kosten van de dienstverlening.
 • Abonnementsdiensten: Sommige accountants bieden abonnementsdiensten aan, waarbij u een maandelijks of jaarlijks bedrag betaalt voor een pakket van diensten.
 • Extra kosten: Houd rekening met eventuele extra kosten, zoals reiskosten, softwarekosten of kosten voor het inschakelen van externe specialisten.

Het is belangrijk om de kosten van een accountant af te wegen tegen de potentiële voordelen en besparingen die zij kunnen bieden, zoals het minimaliseren van uw belastingverplichtingen, het verbeteren van uw cashflow of het besparen van tijd en moeite bij het bijhouden van uw boekhouding.

Wat te verwachten van een goede accountant

Een goede accountant moet voldoen aan een aantal kwaliteiten en kenmerken die hen in staat stellen om u effectief te ondersteunen en uw bedrijf te helpen groeien. Enkele van deze kenmerken zijn:

 • Deskundigheid: Een goede accountant heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van financiën, boekhouding en belastingen.
 • Communicatie: Een goede accountant is in staat om complexe financiële informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier te communiceren.
 • Betrokkenheid: Een goede accountant is betrokken bij uw bedrijf en toont interesse in uw doelen en uitdagingen.
 • Integriteit: Een goede accountant is eerlijk, betrouwbaar en handelt in uw belang.
 • Proactiviteit: Een goede accountant is proactief in het identificeren van kansen en risico's voor uw bedrijf en het bieden van waardevolle inzichten en adviezen.

Door een accountant te kiezen die deze kwaliteiten bezit, kunt u erop vertrouwen dat u de best mogelijke ondersteuning en advies krijgt voor uw bedrijf.

Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een accountant

Bij het kiezen van een accountant is het belangrijk om bewust te zijn van enkele veelgemaakte fouten die ondernemers kunnen maken, zoals:

 1. Te snel een beslissing nemen: Neem de tijd om meerdere accountants te onderzoeken en te ontmoeten voordat u een beslissing neemt.
 2. Kiezen op basis van prijs alleen: Hoewel kosten belangrijk zijn, moet u ook rekening houden met de kwaliteit van de dienstverlening en de expertise van de accountant.
 3. Geen referenties controleren: Vraag potentiële accountants om referenties van eerdere klanten en controleer deze om te zorgen voor een goede ervaring.
 4. Niet verifiëren van kwalificaties en lidmaatschappen: Controleer de professionele kwalificaties en lidmaatschappen van beroepsorganisaties van potentiële accountants om er zeker van te zijn dat zij over de juiste expertise beschikken.
 5. Geen duidelijke communicatie: Zorg ervoor dat u duidelijke verwachtingen en doelen communiceert met uw accountant om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen.
 6. Geen rekening houden met de toekomstige groei van uw bedrijf: Kies een accountant die in staat is om met uw bedrijf mee te groeien en die kan inspelen op uw veranderende behoeften.

Door deze fouten te vermijden en zorgvuldig uw keuze te overwegen, kunt u een accountant selecteren die uw bedrijf op de lange termijn ondersteunt en helpt groeien.

In deze essentiële gids voor het kiezen van een accountant hebben we besproken waarom het belangrijk is om een accountant in te schakelen, de verschillende soorten accountants, hoe u de juiste accountant voor uw bedrijf kunt vinden, de kosten van een accountant, wat u kunt verwachten van een goede accountant en veelgemaakte fouten bij het kiezen van een accountant. Door rekening te houden met al deze factoren, kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een accountant die past bij uw behoeften en doelen, en uw bedrijf op weg helpen naar succes en groei.

Wilt u gratis accountantoffertes ontvangen?

Vergelijk offertes en bespaar 40% op uw accountant.

Ja - stuur mij gratis en vrijblijvend offertesJa graagNee bedankt!